Waarom een Nederlandse webwinkel in Duitsland kansloos is

De omvang van grensoverschrijdende e-commerce-activiteiten is te verwaarlozen, laat de EU weten. Dit is logisch, als u leest wat de Duitse eCommerce-Verbindungsstelle (gefinancierd door de Duitse overheid) aan gouden tips geeft omtrent het kopen bij buitenlandse aanbieders.

TIP 5: Let op de termijnen van het herroepingsrecht. Als het product niet bevalt, heeft u in de meeste EU-landen slechts 7 (werk-)dagen de tijd, om het terug te sturen naar de winkelier. In veel gevallen kunt u zich bij bestellingen op EU-websites echter beroepen op Duits recht; hiermee heeft u 14 dagen de tijd, om de koop te annulleren. Maar als u 7 dagen aanhoudt, zit u in ieder geval goed. Let op: het herroepingsrecht is niet van toepassing op CD’s of DVD’s, waarvan de  verzegeling is verbroken, aan bederf onderhevige goederen, kranten en tijdschriften, hotelovernachtingen, concert- en vliegtickets, goederen die via online handelsplaatsen van particulieren werden gekocht, en tot slot op uitvoeringen die speciaal naar wens van de klant werden vervaardigd.

TIP 6: Houdt goed in de gaten, welke persoonlijke gegevens u in het kader van een bestelling invult. Vanzelfsprekend heeft een leverancier naam en adres nodig, om de handelswaar op de plaats van bestemming te krijgen. Maar vaak worden er ook nog andere persoonlijke gegevens opgevraagd. Denk er goed over na of u deze gegevens werkelijk door wilt geven. Vooral als de aanbieder geen onderscheid maakt tussen vrijwillige en verplichte gegevens en niettemin een hoop informatie over de koper wenst, is het raadzaam in een andere webshop te gaan winkelen.  
 
Wordt vervolgd!

Eerdere editie
• TIP 1: Zie JND 9-2010
• TIP 2: Zie JND 9-2010
• TIP 3: Zie JND 5-2011
• TIP 4: Zie JND 5-2011

Meer weten over webwinkels in Duitsland? Neem contact op met Petra Gorny.