Duitse rechtspraak in goed aanzien

De Duitse rechtsstaat scoort goed in vergelijking met de meeste andere landen. Volgens een rapport van “World Justice Projects“ inzake rechtszekerheid, het justitiële systeem en de verantwoordelijkheid die de regering hierin neemt, staat Duitsland na Noorwegen op de tweede plaats. Dit heeft onder meer te maken met de relatief lage rechtsbijstandskosten, de functionaliteit en makkelijke toegankelijkheid van rechtbanken alsmede het ontbreken van ongeoorloofde beïnvloeding van buitenaf.

Voor de “Rechtsstaat-Index 2011” werd op acht gebieden onderzoek verricht, onder meer naar de toegankelijkheid van de civiele rechtspraak, de functionaliteit van het strafrecht of de inachtneming van fundamentele rechten. “World Justice Projects” publiceert de “Rechtsstaats-Index” sinds 2008, tot nu toe werden over de hele wereld 66.000 burgers en 2000 deskundigen naar hun mening gevraagd.