Duitse ambachtsbedrijven op zoek naar personeel

De Duitse economie kent actueel een weergaloze opleving, de orderportefeuilles van de ambachtsbedrijven zijn goed gevuld. De keerzijde van de medaille: heel veel bedrijven zijn naarstig op zoek naar gekwalificeerd personeel, maar slagen er niet in mensen te vinden. Volgens een enquête van het Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH) onder 14.000 Duitse MKB willen ongeveer 3.500 ambachtsbedrijven graag nieuwe medewerkers in dienst nemen, maar krijgt rond 30 % van hen niet eens een reactie op hun advertentie.

Voor het MKB in Duitsland is gebrek aan gekwalificeerde handwerkslui dus geen probleem dat in de toekomst speelt, maar reeds nu bittere realiteit. De vraag naar personeel is actueel groter dan in vroegere perioden van economische opleving. Gemiddeld hebben de ondervraagde bedrijven twee openstaande banen. Bijzonder nijpend is de situatie in de bouwbranche.

Wie als Nederlandse ondernemer wil meedingen naar aanbestedingen doet er dan ook goed aan eigen mensen mee te nemen. Hierbij is het wel zaak voldoende weet te hebben van de in Duitsland geldende juridische en fiscale regelgeving.

Heeft u vragen m.b.t. het Duitse arbeidsrecht, neem dan contact op met Torsten Viebahn en Gisela Surmann.