Glaasje op? Laat je rijden!

 Wie in Duitsland als automobilist met te veel promille wordt aangehouden en tijdelijk zijn rijbewijs moet inleveren, mag nog wel met de fiets op pad. Aldus luidde jongstleden het vonnis van het Overwaltungsgericht Rheinland-Pfalz dat hiermee aan de eis van een dubbel gedupeerde verkeersdeelnemer gehoor gaf.

De man had een door de verkeersinspectie opgelegd geneeskundig-psychologisch onderzoek geweigerd, waarmee hij moest aantonen dat hij het genot van alcohol en het besturen van een auto maar meteen ook van een fiets mentaal uit elkaar kon houden. Waarna de bevoegde instantie hem ook nog een fietsverbod oplegde.

De rechtbank oordeelde dat men auto en fiets in deze duidelijk uit elkaar moet houden. Wie met alcohol achter het stuur van een auto gaat zitten, brengt zichzelf en anderen in gevaar. Maar wie zich met eenzelfde dosis in  het zadel van een rijwiel weet te houden, kan zeker niet hetzelfde onheil teweeg brengen als een automobilist.

Als er al een psychologisch attest wordt voorgeschreven, om te kijken of iemand als bestuurder aan de eisen van het wegverkeer voldoet, is het zaak onderscheid te maken tussen rijden onder invloed met een auto dan wel met een fiets. Bovendien, aldus de rechter, was de persoon in kwestie tot nu toe in het geheel niet opgevallen als rijdende dronken op een fiets, zodat er in feite geen enkele reden voor een psychologisch onderzoek naar zijn rijvaardigheid op een fiets zou hebben bestaan.

Heeft u vragen omtrent overtredingen in het wegverkeer en boetes in Duitsland, neem dan contact op met Lars Wemmers.