Creditreform modificeert kredietwaardigheidindex

Wie als leverancier problemen wil voorkomen, moet liquiditeitsproblemen voorkomen. Dit geldt natuurlijk ook voor het Duitse bedrijfsleven. Niet betaalde rekeningen baren het MKB ook hier veelvuldig kopzorgen. Bijna 80 procent van de Duitse handwerksbedrijven maakt daarom wat betreft de inschatting van de kredietwaardigheid van hun klanten gebruik van de service van informatieverstrekkers.

Creditreform heeft recentelijk haar kredietwaardigheidindex verder ontwikkeld, onder meer omdat de omvang van de database gedurende de laatste jaren aanzienlijk is gegroeid. De informatieverstrekker neemt nu naar eigen zeggen het betalingsgedrag van klanten van bedrijven systematischer dan voorheen in een debiteurenregister op. De aldus verzamelde gegevens worden systematisch onderzocht en liggen daarna, strenge richtlijnen volgend, ten grondslag aan de kredietwaardigheidbeoordeling, aldus Creditreform.

Bovendien worden hierbij ook de gegevens van de jaarafsluiting betrokken, die in Duitsland intussen in groten getale ter beschikking staan. Al deze gegevens worden in een database verzameld, geanalyseerd en vervolgens voor een kredietwaardigheidbeoordeling gebruikt. Volgens Creditreform worden hierbij ook schommelingen inzake de waarschijnlijkheid van verliezen in sommige branches of rechtsvormen in aanmerking genomen.

De waarschijnlijkheid van verliezen is bij Duitse bedrijven gedurende de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, aldus Creditreform. Bij de rechtsvorm GmbH & Co. KG daarentegen is deze in hetzelfde tijdsbestek gedaald. Rond 14% van de ambachtelijke bedrijven in Duitsland kreeg in het jaar 2010 vorderingsverliezen van meer dan 1% ten opzichte van de omzet te verwerken.

Wat kunt u als ondernemer in deze situatie doen? Welnu, u moet gaan beseffen dat credit management belangrijker wordt dan ooit te voren. Toets de kredietwaardigheid van uw afnemers en hanteer uw kredietlimieten stringent, want als de banken uw afnemer niet meer financieren zal uw afnemer u als bankier willen gebruiken. Denk er ook aan dat wij in Duitsland het systeem van debiteurenbescherming hanteren en er geen middelen zijn om u (bijv. via beslaglegging) snel aan uw geld te helpen.

Meer weten over Credit Management en debiteurenbeheer in Duitsland? Neem dan contact op met Jan Schneider-Maessen.