Aantal bouwvergunningen in de lift

Wat economen begin 2011 al voorspelden, is uitgekomen: De Duitse bouwsector beleeft een ongekende groei. De afgifte van het aantal vergunningen is gedurende de eerste zes maanden van dit jaar met 28 % gestegen tot bijna 109.000. Vooral de woningbouw profiteert van deze positieve ontwikkeling. Het Duitse centrale bureau voor de statistiek, het Statistische Bundesamt in Wiesbaden, zag het aantal vergunningen voor alleenstaande woningen met 30,4 % toenemen naar 46.878. Daarnaast steeg ook het aantal bouwvergunningen voor gebouwen van drie of meer wooneenheden (37.750) met ruim 30 %. Ook de vraag naar Doppelhaushälften (twee onder een kap) trok met 16,5 % aan naar 8.830.

Het sterkst deed zich de afgifte van vergunningen gelden in het segment koopwoningen. Hier steeg het aantal in de eerste zes maanden van 2011 met 48 % naar 21.650. De cijfers van het Statistische Bundesamt tonen overigens aan dat de overheden in Duitsland momenteel aardig bezuinigen. Wat betreft instellingen en overheidsgebouwen daalde namelijk het aantal vergunningen met 25 %. Daarentegen ageert het bedrijfsleven uitermate dynamisch. De vergunningen voor nieuwe kantoorgebouwen gingen met een kwart omhoog tot 6.157. De vraag naar fabrieken en werkplaatsen nam met 40,7 % toe tot 20.200. Handelsgebouwen en opslagplaatsen (35.400) stegen met 11,9 %. Hotels en restaurants deden 16,5 % (1.205) meer vergunningen.

Nederlandse aannemers, onderaannemers en installatiebedrijven die succesvol mee willen dingen naar Duitse opdrachten doen er goed aan, alvorens in Duitsland aan de slag te gaan, de alhier geldende wetten en regels te kennen. Goed in de gaten houden moeten Nederlandse ondernemers bijvoorbeeld de spelregels bij het meedingen naar en het uitvoeren van bouwprojecten in Duitsland, de beginselen van de Duitse verordening “Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistungen”, Teil B (VOB/B), de implicaties van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, de 183-dagen-regeling en de 15%-voorheffingsregeling.

Heeft u vragen omtrent de VOB/B of het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, neem dan contact op met Udo Croonenbrock of Nicki Welchering.