“Waarschuw me” – button biedt bescherming tegen valkuilen op internet

Steeds vaker worden consumenten op internet het slachtoffer van twijfelachtige verkooppraktijken van webwinkels. Daarom heeft de Duitse regering nu besloten, om burgers beter te beschermen tegen het afsluiten van transacties met verplichte betaling van (vaak onduidelijke) extra kosten. Consumenten realiseren zich vaak niet dat ze een bestelling doen of een abonnement afsluiten, waar kosten mee gemoeid zijn. Het wetsvoorstel van het kabinet Merkel maakt de weergave van een waarschuwende button vóór het afsluiten van een “kostenpflichtige Transaktion” op internet verplicht. Deze bestelknop dient op niet mis te verstane wijze voor de consument goed leesbaar te zijn en hen op een betalingsverplichting te attenderen. Met dit model ter voorkoming van twijfelachtige online praktijken loopt Duitsland vooruit op een Europese richtlijn ter bescherming van de consument op internet, die heden in de maak is.

Heeft u vragen omtrent webshops en online transacties in Duitsland, neem dan contact op met Petra Gorny.