Oprichting van een vestiging in Duitsland

Oprichting van een vestiging in Duitsland

Regelmatig adviseren wij bij het oprichten van een vestiging of eigen bedrijf in Duitsland. Een van de meest gestelde (voor) vragen is, of het handiger is de Duitse markt middels een GmbH te bewerken of dat het beter is een filiaal van een Nederlandse BV op te zetten.

Alle twee varianten zijn zonder meer mogelijk. Zowel een GmbH alsook een BV kunnen in het Duitse handelsregister worden ingeschreven. Beide zijn in Duitsland belastingplichtig en aan de Duitse wettelijke bepalingen m.b.t. het uitoefenen van een bedrijf (zoals Handwerksordnung, Gewerbeordnung en Duits arbeidsrecht) onderworpen.

De keuze wordt vooral door een psychologische factor bepaald. Nog steeds is het zo dat Duitse bedrijven liever zaken doen met ‘Duitse’ bedrijven. De rechtsvorm BV zegt de gemiddelde Duitser niets. In het ergste geval wordt de BV met Ltd. verward, die in Duitsland geen al te beste naam heeft (laag stamkapitaal en vaak gebruikt voor niet koosjere doeleinden.

De keuze is dus gemakkelijk (tenzij belastingtechnische redenen in concernverband tegenspreken). Succesvol zaken doe je in Duitsland middels een Duitse entiteit (een GmbH, OHG, KG etc.).

Meer weten over het oprichten van een bedrijf in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer Welchering van ons kantoor. Ons telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.