Shoppen ter bestrijding van de crisis

Knip op de beurs uit vrees voor een nieuwe recessie? Op lange termijn sparen om de gevolgen van een mogelijke inflatie het hoofd te kunnen bieden? Niet in Duitsland! Otto Normalverbraucher, zoals Jan Modaal hier heet, vertrouwt zijn bank niet meer en geeft zijn geld liever uit. In Duitsland is de kooplust door de crisis van de euro pas echt aangewakkerd.

De Duitse economie biedt dan ook perspectief. Weliswaar maken zich veel Duitsers net als de mensen elders in Europa kopzorgen over de economische ontwikkelingen in Europa en de dreiging van een ineenstorting van de gemeenschappelijke munt. Maar van een crisis merkt de gemiddelde Duitser weinig. Volgens het onderzoeksinstituut Gesellschaft für Konsumforschung beoordelen de consumenten hun financiële situatie positief.  En dat heeft te maken met de situatie op de arbeidsmarkt, die in Duitsland vergeleken met een tijd geleden welhaast florissant is te noemen. De onderzoeksresultaten van de Gesellschaft für Konsumforschung zijn dan ook een belangrijke graadmeter van de conjunctuur.

De actuele discussie om de overlevingskansen van de euro én de banken hebben blijkbaar het vertrouwen in de financiële markten danig aan het wankelen gebracht. Liever een huis, een nieuwe auto of een bankstel aanschaffen dan geld opzij leggen voor “later”, denkt menigeen. En deze houding vindt ook daadwerkelijk zijn neerslag in een geringere neiging tot sparen. Men investeert momenteel liever in duurzame gebruiksartikelen of in de reparatie van zijn huis dan “overtollig” geld tegen een bescheiden rente vast te leggen.