Duitse stenen als “veilige haven” in tijden van crisis

Euro-crisis, toenemende inflatie, zorg over dalende koopkracht. In woelige tijden als deze zien veel mensen geen zin meer in riante spaartegoeden. Edelmetalen genieten daarentegen grote belangstelling. Goud heeft momenteel een onbetwiste status als “veilige haven”. Maar investeerders nemen ook weer hun toevlucht tot vastgoed. De markt voor onroerend goed trekt in Nederland nog niet echt aan ofschoon de rentetarieven historisch laag zijn en de prijzen relatief gunstig.

Duitsland is derhalve een uitstekende optie. Onroerend goed is hier ook tijdens de crisis van de afgelopen jaren waardevast gebleken, de markt was zelfs tijdens de economische crisis niet zo aan schommelingen onderhevig. Actueel biedt investeren in Duits woonvastgoed kansen op een goed rendement. De huurprijzen zijn stabiel of stijgen en de hypotheekrentetarieven liggen nóg lager dan in Nederland; zij schommelen momenteel rond de 3 procent.

Nederlandse investeerders die willen profiteren van de gunstige situatie op de Duitse vastgoedmarkt moeten eens een kijkje nemen in het zojuist verschenen “Wohnungsmarktreport” inzake huur- en koopprijzen in Nordrhein-Westfalen. In deze vastgoedatlas is voor alle steden en gemeenten van de qua bevolking grootste deelstaat van de bondsrepubliek en detail vastgelegd hoeveel leegstaande gebouwen de stad Duisburg heeft, hoe hoog de gemiddelde huur in Düsseldorf is, hoe duur een koopwoning in Bielefeld is en op welk niveau de gemiddelde koopkracht van de bevolking in Aachen zich bevindt.

Deze kostenloze detailinformatie kunt u downloaden via https://www.leg-wohnen.de/unternehmen/presse/wohnungsmarktreporte/wohnungsmarktreport-nrw-2014/?no_cache=1

Wilt u meer weten over kansen en valkuilen op de Duitse vastgoedmarkt, neem dan contact op met Alexander Crämer.