Ontzegging rijbevoegdheid in Duitsland eindigt niet met afloop van opgelegd termijn

Ontzegging rijbevoegdheid in Duitsland eindigt niet met afloop van opgelegd termijn

Menig Nederlander die op Duitse wegen rijdt heeft in het verleden een (tijdelijke) ontzegging van zijn bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen op het gebied van de Bondsrepubliek Duitsland opgelegd gekregen.

De redenen hiervoor kunnen veelvuldig van aard zijn: drank achter het stuur, doorrijden na een ongeval (Fahrerflucht is in Duitsland veel strenger geregeld dan in Nederland) maar ook het in gevaar brengen van overige verkeersdeelnemers etc.

In dit soort gevallen wordt over het algemeen via een zgn. Sperrvermerk in uw rijbewijs vermeld dat en voor welke periode niet in Duitsland mag worden gereden. Logisch, dat menigeen denkt, dat hij/zij na afloop van de Sperre zondermeer weer in Duitsland mag rijden. Dit is echter niet het geval!

Het recht om van uw Nederlands rijbewijs in Duitsland (wederom) gebruik te mogen maken moet namelijk na afloop van de Sperrfrist opnieuw bij de Fahrerlaubnisbehörde worden aangevraagd. Doet u dat niet dan rijdt u in Duitsland illegaal (zonder rijbevoegdheid).

Als u wordt aangehouden zal dit betekenen dat de ontzegging van de rijdbevoegdheid voor geruime tijd zal worden verlengd. Tevens staan er flinke boetes voor het rijden zonder rijbevoegdheid in Duitsland. En, bent u eigenlijk nog wel verzekerd als u in een dergelijke situatie rijdt?

Meer weten of hulp nodig bij het aanvragen bij de Fahrerlaubnisbehörde? Neem dan contact op met dhr. L. Wemmers van ons kantoor. Tel.: 0049-2821-7222-0