Handelsagenten: Buchauszug niet in alle gevallen verschuldigd

Handelsagenten: Buchauszug niet in alle gevallen verschuldigd

Het ultieme wapen van de handelsagent noemen wij het uittreksel uit de boeken (Buchauszug). Middels dit uittreksel moet de principaal alle transacties en de financiële afwikkeling daarvan gedetailleerd op een rij zetten. Een onbegonnen werk, als je niet alle gegevens reeds in een database hebt staan. Vaak eist de agent dit uittreksel alleen maar om tijdens de onderhandelingen over de goodwillvergoeding druk uit te oefenen.

Er zijn echter grenzen wat het recht van de agent betreft. Deze kan alleen maar aanspraak maken op gegevens die “uit eigen kennis” alleen de principaal kan hebben. Heeft er tussentijds een ordentelijke afrekening plaatsgevonden die aan de eisen van de wet voldoet (wat helaas vaak genoeg niet het geval is), is het recht van de agent beperkt.

Meer weten over het recht van handelsagenten en distributeurs? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.