Merkenrecht is vaak vallen en opstaan

Merkenrecht is vaak vallen en opstaan

Wie een nieuw merk in de markt wil zetten heeft het niet altijd gemakkelijk. Snel raakt men verzeild in juridische perikelen over de originaliteit van het nieuwe merk. Zo ook de snoepjesfabrikant Ferrero en Haribo, omdat Haribo het woord “Kinder” in een merknaam gebruikt. Ferrero verwijt Haribo middels de merknaam “Kinder Kram” het succes van de Ferrero merken “Kinder-Überraschung” (verrassingsei), “Kinder-Schokolade” en nog tien andere producten uit de “Kinder”-serie ongeoorloofd te adapteren. Het “Landgericht” (rechtbank) en het “Oberlandesgericht” (Hof) te Keulen stelden Ferrero in het gelijk. Het “Bundesgerichtshof” (Hooge Raad) oordeelde in cassatie dat de zaak zo eenduidig niet ligt en gelaste dat het Hof eerst maar moet onderzoeken hoe bekend het woord- en beeldmerk “Kinder” daadwerkelijk is.

Meer weten over het beschermen van uw merk? Neem dan contact op met de heer H.J. Klönne van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.