Compensatiemaatregelen m.b.t. energie en brandstof

Compensatiemaatregelen m.b.t. energie en brandstof

* Entfernungspauschale:
Sinds 1 januari geldt een forfaitaire vergoedings voor woon-werkverkeer, ongeacht het gebruikte transportmiddel. Tot tien kilometer woon-werkverkeer kunnen 70 pfennig per kilometer van de belasting worden afgetrokken, vanaf elf kilometer 80 pfennig. Om misbruik tegen te gaan, moeten reiskosten vanaf 10.000 DM of 59 kilometer concreet worden aangetoond.

Het forfaitaire bedrag vervangt het kilometergeld, waarbij pendelaars die lange afstanden afleggen per bus of trein in de regel slechter af waren. Automobilisten konden tot dusver 70, motorrijders 33, bromfietsers 28 en fietsers 14 pfennig per kilometer afrekenen. Voetgangers gingen helemaal met lege handen naar huis.

* Heizkostenzuschuss:
Als compensatie voor de hoge energieprijzen ontvangen minima deze winter een eenmalige tegemoetkoming in de stookkosten van vijf DM per vierkante meter. Deze wordt onafhankelijk van de wijze waarop wordt gestookt automatisch toegekend aan ontvangers van huursubsidie.

* Agrardiesel:
De verhoging van de belasting op benzine voor traktoren en landbouwmachines van agrariërs van 44 naar 57 pfennig per liter benzine lijkt op het eerste gezicht een aanzienlijke verslechtering voor de Duitse agrariërs. Echter de bondsregering wil begin 2001 het “Mineralölsteuergesetz” wijzigen, deze wijziging voorziet een prijs van 47 pfenning per liter met terugwerkende kracht vanaf 01.01.2001.