Inkomstenbelasting in Duitsland zeer aantrekkelijk

Inkomstenbelasting in Duitsland zeer aantrekkelijk

Veel ondernemers denken over verplaatsing van hun bedrijf naar Duitsland. De Nederlandse inflatie loopt uit de hand, de loonkosten stijgen en het in het verleden opgebouwde concurrentievoordeel m.b.t. Duitsland bestaat niet meer (bron DNB jaarverslag 2000 pag 109-110). Tot overmaat van onzekerheid speculeert DNB over de gevolgen van het dalen van de huizenprijzen m.b.t. het Nederlandse stelsel van banken (het zal wel goed aflopen).

Tijd om richting Duitsland te kijken waar de economische welvaart in de laatste jaren minder snel groeide, de huizenprijzen 40% onder het Nederlandse niveau liggen en bedrijventerreinen groot en goedkoop zijn (vanaf 45,- DM/m²).

Loont een dergelijke overweging voor de ondernemer? Zoals reeds eerder bericht is de Duitse vennootschapsbelasting verlaagd naar 25% (vergeet echter de Gewerbesteuer t.h.v. ca. 13% niet). En de ondernemer zelf: bij een inkomen van 300.000,00 DM betaalt hij op het moment 112.000,00 DM inkomstenbelasting incl. Solidariteitstoeslag.

Vanaf 2005 zal de belastingdruk bij een inkomen van 300.000,00 DM “slechts” 100.000,- DM bedragen.

Meer weten:
http://www.bundesfinanzministerium.de/Web/DE/Home/home.html
hier kunt u de eventuele belastingdruk zelf gemakkelijk berekenen.
N.B. Wij richten p.a. tussen de 50 en 100 dochtervennootschappen op in Duitsland voor het Nederlandse bedrijfsleven.