Handelsagenten: schadevergoeding wegens klantenverlies door gebrekkige levering principaal?

Handelsagenten: schadevergoeding wegens klantenverlies door gebrekkige levering principaal?

De handelsagent bemiddelt een transactie tussen zijn principaal en een klant. Het is de

bedoeling dat het niet bij een eenmalige levering blijft en dat in de toekomst verdere opdrachten zullen volgen. De ondernemer levert echter dermate gebrekkige goederen dat de klant de zakelijke relatie beëindigt.

In dit soort situaties is het de vraag of de handelsagent recht heeft op een schadevergoeding. Door de gebrekkige levering van zijn principaal is hem immers de mogelijkheid ontnomen ook in de toekomst uit de door hem bemiddelde relatie een provisie te genereren.

De rechtspraak komt tot de conclusie dat de agent over het algemeen geen aanspraak op schadevergoeding kan maken omdat gebreken in de handelspraktijk altijd kunnen voorkomen. Alleen als er sprake is van willekeur zou dit anders kunnen zijn.

Echter, als de principaal weet dat hij alleen kan leveren onder “kwalitatieve beperkingen”, dient hij de agent hierover te informeren. Doet hij dat niet, dan heeft de agent recht op schadevergoeding. Dit recht relateert echter niet aan de toekomstige provisie die de agent mist, maar de nutzlose Aufwendungen fuer den Vertrieb (benzinekosten etc.).

Meer weten over het recht van handelsagenten? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.