Het starten van een bedrijf in Duitsland

Het starten van een bedrijf in Duitsland

Een eigen Duitse GmbH of toch maar werken met een filiaal van de Nederlandse B.V. is een vraagstuk dat ons dagelijks bezighoudt. Voor beide vormen van zakendoen in Duitsland is iets te zeggen. Echter, over het algemeen wint de marketingkant van het verhaal. Het is nog steeds zo dat Duitse bedrijven liever zakendoen met een Duitse GmbH dan met een Nederlandse B.V., of nog sterker, een Ltd. met een kapitaal van niets.

Voor de Duitse zakenrelatie heeft de GmbH een vertrouwd karakter. Het is een Duitse vennootschap, de zetel is in Duitsland, de service zal (zo veronderstelt men) vanuit Duitsland plaatsvinden en men gaat er blind van uit dat ook het Duitse recht op de transacties van toepassing zal zijn. Allemaal punten die u nader moet verklaren als u met een “buitenlandse” entiteit in Duitsland zaken wilt doen. Waarom dus moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan.

Voor het oprichten van een GmbH moet een aantal punten op een rijtje worden gezet: 

  • a) Wat zal de firma(naam) in Duitsland zijn
  • b) De doelstelling van de onderneming
  • c) Waar komt de zetel (liefst niet op het adres van een Duitse medewerker omdat alle belangrijke stukken aldaar worden betekend)
  • d) Wie wordt de directeur (moet een natuurlijk persoon zijn)
  • e) Wie wordt aandeelhouder (een natuurlijk persoon, een B.V. etc. let op de fiscale consequenties!!)
  • f) Hoe hoog wordt het Stammkapital (minimaal 25.000 euro)

Zijn deze vragen beantwoord, dan neemt het oprichten van een GmbH maar korte tijd in beslag. Eerst worden de statuten opgesteld en besproken. Daarna vindt de oprichtingsvergadering plaats en is men handelingsbekwaam als GmbH i.G. (in oprichting). Met de inschrijving in het handelsregister ontstaat de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en gaan alle rechten en plichten, uit de fase dat u als GmbH i.G. heeft gehandeld, op de rechtspersoon over.

Meer weten over het oprichten van een bedrijf in Duitsland? Neem dan contact op met de heer F.B. Heinzel van ons kantoor. Het telefoonnummer is:

0049-2821-7222-0.