Wijn van Aldi, Lidl, Plus c.s.: goedkoop en vies

Wijn van Aldi, Lidl, Plus c.s.: goedkoop en vies

Wie denkt bij de inkoop van wijn bij een discount – winkel een lekker wijntje voor een lage prijs te kunnen vinden zal met grote waarschijnlijkheid teleurgesteld worden, is de conclusie van het Duitse vakblad “Wein Gourmet”. Slechts 3 van 104 geteste wijnen met een prijs onder  € 5,00  voldeden enigszins qua prijs en kwaliteit. De kans om mis te grijpen ligt dus bij 97 %.

De reden voor de slechte kwaliteit van de goedkope wijnen ligt voor de hand. Wat telt is hoeveelheid en niet kwaliteit. Van de wijnen met de grootste omzet moeten de winkelketens namelijk ruim 1 miljoen flessen kunnen leveren. Wijnbrokers kopen derhalve in opdracht van de grote ketens de nodige hoeveelheden wijn overal ter wereld op. De verschillende soorten wijn worden dan bij een loonbedrijf gemengd en dusdanig behandeld dat over een langere periode een gelijksoortige smaak kan worden geleverd.

Negatieve uitschieters zijn echter ook op deze manier niet te voorkomen. Bij sommige van de door “Wein Gourmet” geteste wijnen was het aandeel azijnzuur dermate hoog dat zij amper te “genieten” waren. Echter, met meetwaardes tussen 0,8 en 1,0 gram azijnzuur per liter gelden zij volgens het Duitse Wijnrecht nog steeds als wijn (ook al is het op het randje).

Meer weten over het Duitse “Weingesetz” klik hier

Deze nieuwsbrief is trouwens onder medewerking van de volgende wijnen tot stand gekomen:

Casal da Azenha  1990 (Portugal) niet duur maar wel zeer lekker

Le Vieux Sarron 2001, Grand vin de Bordeaux, ook niet duur en ook lekker.