Statiegeld op blikjes/flessen voor eenmalig gebruik per 01-01-2003

Statiegeld op blikjes/flessen voor eenmalig gebruik per 01-01-2003

Gezien de dramatische teruggang van verpakkingen voor meermalig gebruik bij bier, mineraalwater, cola etc., voert Duitsland per 01-01-2003 statiegeld (Pfandpflicht) voor blikjes en flessen voor eenmalig gebruik in. Het statiegeld bedraagt 25 eurocent tot 1,5 liter en daarboven 50 eurocent. De administratieve rechtbank te Düsseldorf heeft met een beslissing van d.d. 10-09-2002 op verzoek van door de maatregel getroffen bedrijven de invoering voor onrechtmatig verklaard. Deze beslissing heeft echter alleen rechtswerking voor het gebied van de deelstaat Nordrhein-Westfalen en niet voor de andere Bundesländer. De deelstaat Nordrhein-Westfalen zal cassatie inroepen bij het Bundesverwaltungsgericht. De bondsregering gaat ervan uit dat de statiegeld-regeling per 01-01-2003 flächendeckend zal worden ingevoerd. Gouden tijden voor de producenten van machines en apparaten voor het sorteren van de getroffen produkten.