Kroniek Duitsland december 2003

Kroniek Duitsland december 2003

maandag 1 december
VOEDING Steeds meer kinderen in Duitsland zijn te dik, klaagt de minister die belast is met de bescherming van de consumenten, Renate Künast. De levensmiddelenindustrie zou hier medeverantwoordelijk voor zijn, aldus Künast. Volgens haar zou de levensmiddelenindustrie niet werkelijk bereid zijn de hoeveelheid vet, suiker en koolhydraten in de vooral door jongeren geconsumeerde voedingsmiddelen te verminderen.

VERKIEZINGEN Ronald Schill blijft aan de top van zijn partij in de stadsstaat Hamburg. 139 van de 189 afgevaardigden stemmen voor de voormalige senator van staatsinterne aangelegenheden en oprichter van de “Partei Rechtsstaatlicher Offensive”.

dinsdag 2 december
VERKOOP Bondskanselier Schröder maakt zich tijdens zijn bezoek aan China sterk voor de verkoop van de brandstofelementenfabriek in Hanau door Siemens aan de Chinezen. Daarnaast wil hij dat het wapenembargo tegen China wordt opgeheven.

woensdag 3 december
TERREUR De politie rolt in Münster een terreurgroepering op die bij de groep Ansar al-Islam zou horen. De groep zou reizen naar Irak hebben georganiseerd voor zelfmoordterroristen.

ONENIGHEID Het hervormingspakket van de bondsregering dreigt te mislukken; het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat er in de bemiddelingscommissie voor wat betreft de omstreden thema’s belastingen en arbeidsmarkt nog een compromis wordt bereikt.

donderdag 4 december
VOETBAL Na de rampzalige nederlaag van 1 : 6 in de wedstrijd tegen Werder Bremen ontslaat Hertha BSC trainer Huub Stevens. Tot aan de winterpauze zal zijn opvolger de voormalig international Andreas Thom zijn.

UITWIJZIGING De moslimextremist Metin Kaplan wordt in Duitsland niet meer als politiek vluchteling erkend. Het Oberverwaltungsgericht in Münster bevestigt het besluit van het Verwaltungsgericht Köln. Tevens wordt nagegaan of Kaplan naar Turkije kan worden uitgewezen.

zaterdag 6 december
BIOSCOOP De komedie „Good Bye, Lenin!” van Wolfgang Becker wint in Berlijn de Europese filmprijs.

maandag 8 december
ONTVOERING In het zuidoosten van Iran worden drie fietstoeristen, twee Duitsers en een Ier, gekidnapt.

VONNIS De beide moordenaars van broer en zus Tom en Sonja uit Eschweiler worden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Het Landgericht Aachen stelt de bijzondere ernst van de schuld vast, zodat vrijlating na vijftien jaar onmogelijk is.

TELEVISIE De “Harald Schmidt Show” wordt in 2004 niet voortgezet, aldus Sat. 1. De presentator van de late night show zou na acht jaar een creatieve pauze inlassen.

dinsdag 9 december
COALITIE De Eerste burgemeester van Hamburg, Ole von Beust (CDU); beëindigt de regeringscoalitie en kondigt aan dat er op korte termijn verkiezingen zullen worden gehouden.

woensdag 10 december
PENTAGON Bedrijven uit landen waarvan de regering zich tegen de aanval op Irak had uitgesproken, worden uitgesloten van aanbestedingen voor de wederopbouw in Irak.

VONNIS Mediaondernemer Leo Kirch heeft een aanspraak op schadevergoeding jegens de Deutsche Bank die mogelijkerwijze miljarden euro’s bedraagt. Het Oberlandesgericht München oordeelt dat de toenmalige bankdirecteur Rolf Breuer in een interview het bankgeheim zou hebben geschonden.

donderdag 11 december
PROCES De op grond van medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september 2001 aangeklaagde Marokkaan Abdelghani Mzoudi wordt door het Oberlandesgericht Hamburg tot ieders verbazing op vrije voeten gesteld.

RAZZIA In een actie die zijn weerga niet kent doorzoeken 5500 politieagenten en officieren van justitie door heel Duitsland 1170 woningen van vermoedelijke aanhangers van de verboden organisatie “Kalifaatstaat” van de islamiet Metin Kaplan.

vrijdag 12 december
SCHADEVERGOEDING Het mediaconcern Bertelsmann moet conform de uitspraak van een Amerikaans juryrechtbank meer dan 250 miljoen dollar betalen aan twee voormalige employés. Het betreft hier een winstaandeel uit de verkoop van AOL Europe, de vroegere dochter van het concern.

KERK De Duitse katholieke bisschoppen eisen dat er naar aanleiding van de reorganisatie van de sociale staat een jaarlijks deskundigenrapport naar het voorbeeld van de berichten van de “Wirtschaftsweisen” wordt opgesteld. Om de sociale staat te controleren zou een soort APK-keuring noodzakelijk zijn.

zaterdag 13 december
EUROPESE GRONDWET In Brussel mislukt de regeringsconferentie over het eerste concept van de Europese grondwet.

PROTEST In Berlijn, Frankfurt am Main en Leipzig demonstreren duizenden studenten tegen bezuinigingen in het onderwijs.

zondag 14 december
STRIJDMACHT Minister van defensie Peter Struck bevestigt dat de Amerikanen hun troepenmacht in Duitsland willen verkleinen. De op dit moment ongeveer 70.000 Amerikaanse soldaten zouden worden voorbereid op de “nieuwe dreiging” van het terrorisme.

maandag 15 december
BEMIDDELINGSCOMMISSIE Regering en oppositie worden het na onderhandelingen van meerdere weken eens over belastingverlichting en hervormingen van de arbeidsmarkt.

JUSTITIE Het arrestatiebevel tegen de in Hamburg veroordeelde vermeende handlanger bij de terreuraanslagen van 11 september 2001, Mounir al-Motassadeq, wordt ondanks de vrijlating van de aangeklaagde Abdelghani Mzoudi niet opgeheven.

LOONRONDE De eerste onderhandelingen tussen werkgevers en IG Metall leveren geen resultaat op. De vakbond eist vier procent meer loon en salaris.

dinsdag 16 december
HAMBURG De oprichter van de Schill-partij, ex-senator van staatsinterne zaken Ronald Schill, wordt uit zijn partij gezet.

WEDEROPBOUW Bondskanselier Gerhard Schröder belooft de Amerikaanse speciale afgevaardigde James Baker een “substantiële bijdrage” voor de wederopbouw in Irak.

donderdag 18 december
CONJUNCTUUR De index die het bedrijfsklimaat in Duitsland aangeeft, is volgens het Ifo-Institut in München in december voor de achtste maal op rij gestegen.

vrijdag 19 december
HERVORMINGEN De bondsdag en de bondsraad nemen de in de bemiddelingscommissie overeengekomen belasting- en arbeidsmarktwetten aan. In 2004 zal een belastingverlichting van in totaal 15 miljard euro plaatsvinden. Twaalf afgevaardigden van de SPD en de Grünen stemmen tegen de Hartz-IV-wetten over langdurig werklozen.

zaterdag 20 december
ONGEVAL Bij Hensies aan de Belgisch-Franse grens sterven tien Duitsers en een Bosnische vrouw wanneer een reisbus een betonnen versperring ramt en vlam vat. 37 reizigers overleven het ongeval.

zondag 21 december
BELASTINGEN Nu de belastinghervormingen eerder ingaan, willen regering en oppositie het belastingsysteem vereenvoudigen. Bondskanselier Schröder maant aan tot maatschappelijke veroordeling van belastingvluchtelingen.

maandag 22 december
INVRIJHEIDSTELLING De regering van de deelstaat Hessen verleent gratie aan de vroegere terrorist Hans-Joachim Klein.

dinsdag 23 december
UMTS Mobilfunk, de mobiele telefonieonderneming in Büdelsdorf, kondigt aan haar UMTS-licentie terug te geven, waarvoor zij de overheid ooit 8,4 miljard euro betaalde.

TERREUR De van medeplichtigheid aan de terroristische aanslagen van 11 september 2001 verdachte Abdelghani Mzoudi blijft vrij. Het Oberlandesgericht Hamburg wijst het verzoek van de Bundesanwaltschaft (advocatuur van het hoogste federale gerechtshof) om een nieuw arrestatiebevel van de hand.

woensdag 24 december
TOESPRAAK Bondspresident Johannes Rau roept in zijn kersttoespraak op tot meer solidariteit. Volgens hem mag men niet alle levensgebieden ondergeschikt maken aan economische wetten.

zondag 28 december
ONTVOERING De beide Duitse fietsers en hun Ierse begeleider die begin december in Iran zijn ontvoerd komen vrij. Het is onduidelijk of er losgeld werd betaald.

maandag 29 december
WISSELKOERS De euro stijgt voor het eerst tot boven de grens van 1,25 dollar. De steeds sterker wordende Europese munt maakt Europese exportgoederen duurder en zou zo het economisch herstel kunnen remmen.

dinsdag 30 december
AANSLAGEN Zwaar bewapende politieagenten sluiten een ziekenhuis van het Duitse leger in Hamburg af, nadat de geheime dienst voor terroristische aanslagen had gewaarschuwd. Islamitische activisten zouden ook het vliegveld Rhein-Main in het vizier hebben genomen.

woensdag 31 december
FEEST Voor de Brandenburger Tor in Berlijn vieren bijna één miljoen mensen de jaarwisseling.