Duitsers zien Nederlanders met andere ogen

Duitsers zien Nederlanders met andere ogen

Jarenlang werd Nederland in Duitsland geprezen. Het poldermodel, de overlegeconomie, de snelle stijgende welvaart en daarbij het aloude beeld van een open, gelukkige en tolerante bevolking. Nu echter wordt steeds vaker in negatieve zin over Nederland geschreven: “Scholier schiet leraar neer”; “Vier mannen in Rotterdam geliquideerd”; “Inbreker doodt garagehouder”; “Gezin bij inbraak keel doorgesneden” etc. Men heeft het in de Duitse media over “gewalttätige Realität im Oranjestaat” en “Holland wird von Kriminellen immer mehr in den Würgegriff genommen”, en “in immer mehr niederländischen Städten sind
no-go-Stadtteile entstanden”.

Reeds in 1993 had het weekblad “Der Spiegel” de Nederlandse maatschappij uit Duitse optiek in een beeld samengevat, maar geweld kwam toen in de beeldvorming nog niet voor. Wellicht draagt echter hetgeen u op het beeld ziet de kiem in zich van de huidige situatie. Een voorbeeld van de berichtgeving over Nederland leest u hier. Klik hier