Leitender Angestellter muteert met vrijstelling van werk tot ‘normale’ werknemer

Leitender Angestellter muteert met vrijstelling van werk tot ‘normale’ werknemer

Casus: Een werknemer is op basis van zijn werkgebied en bevoegdheden zonder twijfel als leidinggevende aan te merken. Deze positie heeft nogal wat consequenties, omdat het Kuendigungsschutzgesetz gedeeltelijk niet van toepassing is op leidinggevenden. Ook hoeft de OR voor het uitspreken van een ontslag niet worden gehoord. Wat is echter het geval als de leidinggevende op het moment van ontslag van zijn werk is vrijgesteld?

Oplossing volgens het Arbeitsgericht Muenchen: Of iemand behoort tot de kring van leidinggevenden is te beoordelen op basis van objectieve criteria. Als iemand van zijn werk is vrijgesteld kan hij geen leiding geven aan anderen en is hij derhalve “normale” werknemer. Daarmee moet voor het aanzeggen van het ontslag de Betriebsrat worden gehoord. Geschiedt dit niet, dan is het ontslag nietig.

Meer weten arbeidsrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders. Het telefoonnummer is:
0049-2821-7222-0.