De wereld van Single Malt Scotch Whisky volgens Willem Ham

De wereld van Single Malt Scotch Whisky volgens Willem Ham

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken aldaar, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van een Single Malt een bijzondere smaak verkrijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Schotse Single Malt Whisky wordt gemaakt van gemoute gerst, is gedistilleerd in pot stills (kleine koperen ketels) afkomstig van één distilleerderij en gedurende tenminste drie jaar in Schotland gelagerd.

Single Malt Whiskey is een oerdrank, immers in principe is de bereidingswijze nog hetzelfde als eeuwen geleden.

Het is het product van gerst en de vier elementen water, aarde vuur en de lucht van Schotland.

Het is het samenspel van gerst, turf, distilleerketel, hout en weersomstandigheden.

In de maanden september tot oktober wordt gedurende en na de oogst door de distilleerderijen de gerst (Barley) ingekocht voor het komende productiejaar.

Dit productiejaar loopt van 1 oktober tot 30 juni.

De tussenliggende periode staat bekend als de Silent Period.