Brandende auto´s in Gallië

Brandende auto´s in Gallië

Om in Gallische sferen te blijven:

Met de auto in Lutetia (Parijs), Lugdunum (Lyon), Rotomagus (Rouen) of Samarobriva (Amiens) rondrijden is toch al een enerverende activiteit. Nu wordt het ook spannend als men de auto heeft geparkeerd, gezien de rellen van de laatste tijd. Het zal maar gebeuren dat uw auto de volgende dag niet meer in al zijn glorie op zijn plek staat, maar als een soort zwartgeblakerde paprika in elkaar is gezakt, omdat het in brand steken van auto’s blijkbaar een nieuwe volkssport bij onze Gallische buren is geworden.

Wat is er (naar Duits recht) verzekeringstechnisch aan de hand? Zal de verzekering voor de schade opkomen?

Het ziet er niet goed uit. De Allgemeine Kraftfahrzeugbedingungen (AKB), die de Duitse verzekeraars hanteren, sluiten namelijk innere Unruhe (binnenlandse onlusten) uit. Van onlusten is er sprake als “grotere hoeveelheden mensen samenscholen en met gezamenlijk geweld ageren”. Nu men in Lutetia zelf spreekt van een “noodtoestand”, is het aannemelijk dat de verzekeraars het argument van innere Unruhe maar al te graag zullen gebruiken.

Iets anders zou kunnen gelden als u uw auto niet langs de weg parkeert, maar op een bewaakt parkeerterrein. Dan betaalt u voor de bewaking van de auto en beschermt de bewakingsdienst u tegen schade. Het lijkt ons dat in geval van schade het bewakende bedrijf, c.q. diens verzekeraar aansprakelijk kan worden gesteld. Zij hadden immers de mogelijkheid om een of meerdere bewakers met de kracht van Obelix in te huren om uw eigendom te beschermen.

Meer weten over Duits verzekeringsrecht? Neemt u dan contact op met de heer L. Wemmers van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.