Freelancer vaak normale medewerker

Freelancer vaak “normale” medewerker

Het besparen van sociale lasten is in deze tijd van globalisering een hobby van menig manager. In Nederland ken je de freelancer en de ZZP´er (zelfstandige zonder personeel).

Ook in Duitsland zie je steeds meer “zelfstandigen” die hun diensten aanbieden, vooral in de IT- en softwarebranche maar ook in de bouwsector.

Echter, het gaat er niet om wat in een contract staat maar hoe de werkelijkheid wordt geleefd. Is de “zelfstandige” geïntegreerd in de bedrijfsorganisatie van zijn opdrachtgever en kan deze ook opdrachten toewijzen, dan is er snel sprake van een “normaal” dienstverband en is de relatie sociaalverzekeringsplichtig. Dient de freelancer zich bij voorbeeld aan bepaalde werktijden te houden, dan wordt hij een normale werknemer, met alle gevolgen van dien.

NB: normaliter zal niemand er zo snel achter komen, hoe de situatie werkelijk in elkaar steekt. Echter, als er ruzie is, zal de zelfstandige zich vaak op zijn positie als werknemer beroepen, met alle gevolgen van dien: niet alleen nabetaling van sociale lasten en loonbelasting, maar zeker ook btw – perikelen.

Meer weten over arbeidsrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.