Kansrijke branches in Duitsland (deel II)

Kansrijke branches in Duitsland (deel II)

De Duitse industriële ondernemingen zijn over het algemeen positief wat betreft de vooruitzichten voor het jaar 2008. ,,Ondanks de recente zorgen over de groeivooruitzichten, is de industrie optimistisch gestemd over het nieuwe jaar.” Dat zei directeur Michael Huether van het Institut der Deutschen Wirtschaft kort voor de jaarwisseling in een toelichting op het jaarlijkse onderzoek onder 45 Duitse industriebonden. De Duitse industriesector verwacht dat de productie, de verkopen en de winsten volgend jaar iets hoger zullen zijn dan in 2007. Echter, niet alle branches hebben dezelfde reden tot optimisme als bijvoorbeeld de machinebouwsector en de automobielindustrie.

Elektrotechnische industrie

Al temperen stijgende energieprijzen, de inflatie, de sterke euro en de situatie op de internationale financiële markten de euforie – de Duitse elektrotechnische industrie heeft geen reden tot klagen. Met zes procent groei in het afgelopen jaar kunnen de fabrikanten van onder meer computerchips, generatoren en huishoudelijke apparaten meer dan tevreden zijn.

De verwachting voor dit jaar ligt bij drie procent. Binnen vijf jaar is de omzet van deze branche met 25 procent omhoog gegaan. Alleen in het jaar 2007 zijn er 30.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijgekomen. En een einde is niet in zicht, want tijgers als China en India zijn zeker nog een hele tijd afhankelijk van industriële investeringsgoederen en producten voor hun steeds maar groeiende infrastructuur. Tegelijkertijd kopen steeds meer mensen in die landen mobiele telefoons en tv’s.

Hierbij komt dat Duitsland wat betreft segmenten die bijzonder snel groeien, marktleider is, bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteitsopwekking, automatisering en medische instrumenten. Zelfs het klimaatdebat verbetert de perspectieven van de Duitse elektrotechnische industrie. Enerzijds profiteren de bedrijven die efficiëntere energiecentrales bouwen, aan de andere kant de fabrikanten van elektrische apparaten, omdat de vraag naar energiebesparende elektronica toeneemt.

Energiesector

Van concurrentie en overeenkomstig dalende prijzen voor stroom en gas kan in de Duitse energiesector nog steeds geen sprake zijn. Dus gaat het goed met de grote energiebedrijven. RWE en E.ON boeken winst als nooit tevoren. E.ON meldde jongstleden voor het derde kwartaal van 2007 een winst van vijf miljard euro. Desondanks betaalt de consument steeds hogere prijzen voor gas en stroom. En dat terwijl het energieverbruik almaar stijgt.

Een steeds belangrijkere rol gaan 2008 de duurzame energiebronnen spelen. RWE en E.ON hebben al eigen concernbedrijven opgericht die onder meer vaart moeten zetten achter de business met windmolens. Het aandeel van duurzame energiebronnen aan het stroomverbruik in Duitsland bedroeg 2007 ongeveer
14 procent. Voor dit jaar gaat de branche uit van 16 procent.

Detailhandel

Gestegen onkosten en klanten die zich inhouden: de Duitse detailhandel is niet blij met de twee procent minder omzet van het afgelopen jaar. Met het oog op het jaar 2008 hoopt deze branche dat de energieprijzen weer omlaag gaan en die van levensmiddelen iets minder snel stijgen. Hierdoor zou dan ook de omzet weer naar 400 miljard euro kunnen klimmen.

Bij de grote handelsondernemingen zijn overnames aan de orde van de dag. Edeka slokt Spar, Netto en Plus op, Rewe neemt de bouwmarkten van Edeka over, Metro wil zijn supermarktketen Extra kwijt, drogist Rossmann koopt concurrent Kloppenburg, Schlecker slokt zijn rivaal Ihr Platz op. En waar het met Kaufhof (Metro) en Karstadt (Arcandor) naar toe moet, is nog steeds niet duidelijk.

Fabrikanten van levensmiddelen kijken enigszins verontrust tegen die concentratie in de handel aan. De tien grootste detailhandelaren controleren 80 procent van de Duitse markt. En 40 procent van hun levensmiddelen kopen Duitsers bij een discounter. Dat zijn voor de producenten van levensmiddelen niet bepaald gunstige voorwaarden, om hogere prijzen te vragen. Tenminste is het hun gelukt, de afhankelijkheid van de Duitse markt iets te verminderen. Het buitenlandse aandeel van hun omzet ligt inmiddels bij 20 procent, voor 2008 verwacht men een stijging van zes procent.

Wordt vervolgd.