De wereld van Single Malt Scotch Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Scotch Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken aldaar, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van een Single Malt een bijzondere smaak verkrijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Het regenwater en/of water afkomstig van smeltende sneeuw, uit bronnen, beken, rivieren of bergen, stroomt vaak mijlenver over turfgrond naar de distilleerderij. De turf blijft in het water achter en draagt zo bij aan de smaak van de Schotse Single Malt Whiskey.

Elk water heeft zijn eigen karakter en elke distilleerderij heeft zijn eigen waterbron.

Dit water wordt gebruikt om de gerstekorrel te laten weken in tanks, “Steeps” genaamd gedurende twee à vier dagen.

Na het inweken laat met het water uit de “Steeps” weglopen en de gerst wordt daarna over de Malting Floor uitgespreid in een laag van ongeveer 30 centimeter dik.

Wordt vervolgd.