Kredietcrisis leidt tot overvloed aan geld voor bouwopdrachten

Teveel geld en te weinig mankracht om opdrachten uit te voeren, dat is het dilemma van  Duitse aannemers en installatiebedrijven, veroorzaakt door de stimuleringsmaatregelen van de Duitse overheid. Meer dan 16 miljard euro moeten op korte termijn worden “verwerkt“, en dat valt niet mee in een sector waar het (nog) niet erg slecht gaat.
Een concreet voorbeeld van de ellende is de regio Kleve: De regio ontvangt 40.000.000 euro uit het stimuleringspakket en moet dit geld dus naast de normale planning extra aanbesteden. Tot overmaat van ramp moet er nog een compleet nieuwe hogeschool voor meer dan 3.000 studenten worden gebouwd. Een investeringsvolume van ca. 38.000.000 euro, waarbij de investeringen in studentenwoningen, kroegen en restaurants etc. niet zijn meegenomen .
Logisch, dat de regionale ambachtsorganisaties zitten met een probleem, zij het een luxe probleem. Zij pleiten er nu voor het geld over jaren gespreid uit te geven, zodat de lol wat langer duurt. Ik heb echter mijn twijfels of dat de bedoeling van het stimuleringspakket is en dit zomaar mag. Wellicht iets voor Nederlandse bedrijven om hierop in te spelen?
Mocht u plannen in deze richting ontwikkelen, dan zijn hier twee tips voor u:

a) Lees eerst ons artikel “Zomaar projecten uitvoeren in Duitsland, dat kan niet”
b) Duitse Euro´s zijn voor Duitse bedrijven bedoeld (ook is het officiële standpunt uiteraard anders). Denk dus na over het oprichten van een Duitse vestiging, die over de nodige vergunningen beschikt
Voor het oprichten van een Duitse vestiging en het aanvragen van de nodige vergunningen neem contact op met Nicki Welchering of Freddy Heinzel van ons kantoor.
N.B. het (luxe)probleem zal niet beperkt zijn op Kleve, want 16 miljard extra is en blijft veel geld (en bouwvolume).